Praktyka kształtuje przyszłych zawodowców

plakat_rekrutacja-1

Centrum Doskonalenia Zawodowego Sigmma Katarzyna Żuk realizuje projekt pn. „Praktyka kształtuje przyszłych zawodowców”, którego celem jest wzrost kwalifikacji, kompetencji i doświadczenia zawodowego u 56 uczniów (38 kobiet, 18 mężczyzn) oraz wzrost kwalifikacji, kompetencji i rozwój osobisty 13 nauczycieli (13 kobiet), kadry zarządzającej, kadry wspierającej i organizującej proces nauczania Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 9 Drezdeńskiej Brygady Artylerii oraz Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Morągu.

Projekt obejmuje kierunki: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik handlowiec oraz branżową szkołę I stopnia, zgodnie z diagnozą dostosowaną do potrzeb rynku pracy poprzez realizację doradztwa zawodowego, kursów zawodowych oraz staży uczniowskich, a także kursów dla nauczycieli w okresie od stycznia 2025 do grudnia 2025 roku.

Rekrutacja do projektu:

Do projektu zostanie zrekrutowanych:

·       56 uczniów (38K/18M) ZSZiO, podział na kierunki:

1.     Technik żywienia i usług gastronomicznych – 14 osób (11K/3M)

2.     Technik hotelarstwa – 25 osób (22K/3M)

3.     Technik handlowiec – 17 osób (5K/12M)

·       13 nauczycieli (13K) ZSZiO

Zakres wsparcia

Projekt obejmuje wsparciem uczniów i nauczycieli poprzez realizację:

Szkolenia dla nauczycieli

W ramach projektu nauczyciele wezmą udział w specjalistycznych szkoleniach, obejmujących:

·       Kurs języka angielskiego dla nauczycieli

·       Szkolenie „Zarządzanie i kierowanie zespołem”

Szkolenia i zajęcia dla uczniów

·       Doradztwo edukacyjno-zawodowe

·       Kurs „Barista/Sommelier”

·       Kurs „Kelner/Barman”

·       Kurs „Dekoracja sal i stołów bankietowych”

·       Kurs „Event Manager – organizacja imprez i konferencji bankietowych”

·       Kurs „Profesjonalna obsługa klienta – warsztat skutecznego budowania wartości w kontakcie z klientem”

·       Kurs „Wedding Planner – organizator ślubów”

·       Staże dla uczniów

Efekty realizacji projektu

Dzięki realizacji projektu nastąpi:

·       Wzrost kwalifikacji i kompetencji uczniów oraz nauczycieli

·       Podniesienie jakości kształcenia zawodowego

·       Wzmocnienie współpracy szkół z rynkiem pracy

·       Lepsze przygotowanie uczniów do podjęcia zatrudnienia

Planowane do osiągnięcia rezultaty projektu:

  1. Liczba szkół i placówek edukacyjnych objętych projektem – 2 szkoły
  2. Liczba uczniów uczestniczących w stażach zawodowych – 38 uczennic / 18 uczniów
  3. Ogólna liczba uczniów objętych wsparciem – 38 uczennic / 18 uczniów
  4. Liczba uczniów korzystających z doradztwa zawodowego – 38 uczennic / 18 uczniów
  5. Liczba uczniów uczestniczących w działaniach proekologicznych – 38 uczennic / 18 uczniów
  6. Liczba uczniów objętych edukacją finansową – 38 uczennic / 18 uczniów
  7. Liczba uczniów biorących udział w kursie „Barista/Sommelier” – 6 uczennic / 6 uczniów
  8. Liczba uczestników kursu „Kelner/Barman” – 13 uczennic / 5 uczniów
  9. Liczba uczniów przeszkolonych w zakresie „Dekoracji sal i stołów bankietowych” – 6 uczennic
  10. Liczba osób objętych kursem „Event Manager” – 7 uczennic / 1 uczeń
  11. Liczba uczestników szkolenia „Profesjonalna obsługa klienta” – 6 uczennic / 6 uczniów
  12. Liczba osób, które ukończyły kurs „Wedding Planner – organizator ślubów” – 3 uczennice / 3 uczniów
  13. Liczba instytucji administracji publicznej oraz jednostek służb publicznych objętych wsparciem – 2
  14. Liczba nauczycieli uczestniczących w szkoleniach – 13 nauczycielek
  15. Liczba nauczycieli biorących udział w kursie języka angielskiego – 13 nauczycielek
  16. Liczba nauczycieli przeszkolonych z zakresu „Zarządzanie i kierowanie zespołem” – 3 nauczycielki
  17. Łączna liczba godzin odbytych staży uczniowskich – 8 400 godzin
  18. Liczba uczniów, którzy uzyskali kwalifikacje po zakończeniu programu – 38 uczennic / 18 uczniów
  19. Liczba uczniów, którzy ukończyli praktyki zawodowe u pracodawców – 38 uczennic / 18 uczniów
  20. Liczba uczniów, którzy zakończyli proces doradztwa edukacyjno-zawodowego – 38 uczennic / 18 uczniów
  21. Liczba uczniów, którzy zdobyli kompetencje w ramach kursów:
  • „Barista/Sommelier” – 6 uczennic / 6 uczniów
  • „Kelner/Barman” – 13 uczennic / 5 uczniów
  • „Dekoracja sal i stołów bankietowych” – 6 uczennic
  • „Event Manager” – 7 uczennic / 1 uczeń
  • „Profesjonalna obsługa klienta” – 6 uczennic / 6 uczniów
  • „Wedding Planner – organizator ślubów” – 3 uczennice / 3 uczniów
  1. Liczba nauczycieli, którzy podnieśli swoje kompetencje językowe – 12 nauczycielek
  2. Liczba nauczycieli, którzy rozwinęli umiejętności w zakresie zarządzania i kierowania zespołem – 3 nauczycielki
  3. Liczba przedstawicieli kadry pedagogicznej i administracyjnej placówek edukacyjnych, którzy uzyskali nowe kwalifikacje w ramach programu – 13 nauczycielek

Finansowanie projektu:

·       Wartość projektu: 651 561,20 zł

·       Wysokość wkładu z Funduszy Europejskich: 553 827,02 zł

Projekt realizowany jest w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Warmii i Mazur 2021-2027, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie #FunduszeNaZmiany

plakat_44-1